Stannar din katt längre och längre på golvet, i sin korg eller i fönstret?  Märker du att hon inte känner för att gå upp?  Detta kan bero på att hon har svårt att röra sig på grund av stela leder.  Eftersom katter är mycket bra på  att  dölja sina symtom är det viktigt att noggrant övervaka din katts aktivitet och beteende. Märker du förändringarna nedan? Då kan din katt ha nedsatt rörlighet. Lyckligtvis finns det lösningar för att stödja din katts leder.

Stela leder? Var uppmärksam på dessa signaler

Din katt tvättar sig mindre

Din katts päls är mattare och tovigare än vanligt. Eftersom ditt djur är mindre flexibelt kommer det inte längre åt att tvätta sig på ryggen.

Din katt vågar inte längre hoppa

 Gillade din katt att hoppa på diskbänken tidigare, men nu vågar hon inte göra det längre?  Gör hon flera små hopp för  att komma till något istället för ett jättehopp?  Slutar hon gå uppför trappan?  Långsamhet och tvekan att hoppa kan indikera stela leder.

Din katt är irriterad eller lynnig

Om du vill klappa eller ta tag i din katt reagerar hon irriterat.  Eller ännu värre, hon blir aggressiv.  Ditt husdjur är också mindre snällt mot andra djur eller människor.

Din katt kissar bredvid kattlådan

Eftersom det kan vara svårt att komma in i kattlådan, för en katt med nedsatt rörlighet kan det leda till att hon kissar utanför lådan.

Märker du ovanstående förändringar? Var noga med att besöka din veterinär. Nedan hittar du några tips för att stödja din katts leder.

Hur du stöder din katts leder

Fortsätt röra på sig

Din katt bör fortsätta röra sig för att hålla  lederna smidiga.  Så att leka är en bra idé, men undvik höga hopp och plötsliga vändningar.  Håll det också kort: lek hellre regelbundet i några minuter än en halvtimme på en gång.  Uppmuntra din katt att fortsätta röra sig så mycket som möjligt genom att regelbundet erbjuda nya leksaker eller pussel.

Hälsosam vikt

Ett djur som är för tungt belastar sina leder mer än vanligt. Detta är något som är viktigt att undvika. Be din veterinär om lämpliga näringsråd.

En klösmatta istället för klösträd

För en inhemsk tiger som lider av styva leder är det lämpligt att tillhandahålla både horisontella och vertikala klösträd.  Din katt kommer också älska om du ger den mjuka, varma ställen att ligga på.

Använd stege

Gör din katts favoritplatser lättillgängliga genom att placera ett mellansteg till dem, till exempel en pall eller några lådor. Om du placerar dricks- och ätskålarna på en liten höjd, kommer din katt att lägga mindre belastning på hennes tassar, rygg och nacke.   Se också till att  kattlådans ingång inte är för hög.

Kompletteringsfoder

Ta extra hand om ditt djur med kompletteringsfoder från Flexadin. Dessa välsmakande tuggtabletter med högkvalitativa, naturliga ingredienser stöder din katts leder så  att hon fortsätter att röra sig med glädje.