Får din hund tillräckligt med motion? För att hålla hundarna i form och glada är fysisk aktivitet nödvändig. Här hittar du allt om hur och varför man ska träna hunden, och tips för att ge din fyrbente vän mer motion.

Varför träning är viktigt för hundar

Tillräcklig motion är viktigt för att varje hund ska hålla sig frisk och vältränad. Genom att vara och förbli aktiv upprätthåller din hund styrkan i sina muskler och ben. Och ju starkare de är desto bättre skydd för lederna. När allt kommer omkring, ju mer kraft musklerna kan ta upp, desto mindre får lederna utstå.

Rörelse som utlopp

Men vikten av motion av hundar har även andra aspekter än den fysiska. Det är också nödvändigt för hans psykiska välmående att din hund fortsätter att röra sig. Tack vare promenader och andra träningsformer kan en vuxen hund göra av med sin energi och uppbyggda spänningar i kroppen. Se det som ett utlopp för ditt djur. Att vara aktiv förebygger också tristess hos hundar och gör dem gladare.

När hundar inte får tillräckligt med motion

Om din hund inte rör sig tillräckligt, kommer hans kropp att försvagas. Musklerna blir svagare och konditionen försämras. Dessutom kommer ämnesomsättningen hos en inaktiv hund också att sakta ner. Den hamnar i ett slags viloläge, vilket också gör din fyrbente vän mer sårbar för övervikt.

Får din hund tillräckligt med motion?

Hur mycket motion en hund behöver beror på dess storlek, ålder, ras och hälsa. Till exempel bör en valp bara gå små promenader, medan en vuxen hund behöver mycket längre promenader och andra former av träning, som att springa och hoppa. Titta på din fyrbenta väns behov och preferenser. Har du till exempel en riktig bollfanatiker eller snarare en nyfiken sniffare?

Kom igång med sport och spel för en vältränad hund

Hundsporter och spel är ett bra sätt att få din hund att träna mer. Överväg till exempel att simma i en hundbassäng eller på en hundstrand. Eller vad sägs om specifika hundsporter som freestyle eller flyball? På så sätt tränar din hund helt olika muskelgrupper och du stärker ditt ömsesidiga band.

Bygg upp långsamt och ta hänsyn till fysiska gränser

Det är väldigt bra att ge din hund mer motion. Men bygg alltid upp detta långsamt för att förhindra skador, både på dig själv och din fyrbenta vän. Var dessutom medveten om din hunds fysiska gränser. Till exempel kanske hans kroppsbyggnad inte lämpar sig för att springa långa distanser eller att hans hälsa inte tillåter hopp. Tvivlar du på om ditt husdjur klarar av en viss sport? Fråga din veterinär om råd.

Stöd din hunds leder

Rörelse ger flexibla leder hos din hund. Men tvärtom är flexibla leder också nödvändiga för att hålla din hund i rörelse. Gör därför allt du kan för att stödja din hunds leder. Förutom hälsosam hundmat ger Flexadin ett viktigt bidrag till detta. Med dessa välsmakande tuggbitar stödjer du lederna på din fyrbenta vän.

När en gammal hund blir mindre flexibel…

Äldre hundar kan bli långsammare och mindre flexibla. Det gör det ännu viktigare för en äldre hund att fortsätta röra sig. Det håller honom i form och glad längre. Låt honom bestämma sin egen takt medan han går.

Om sträckorna på dina promenader blir för långa, ta kortare turer oftare. Vattengympa kan också vara ett bra komplement. Med denna form av rörelse i vattnet stressas musklerna och lederna mindre, men de tränas.

Känn igen signalerna

Har du märkt att din hund har svårt att resa sig? Eller ger din fyrbenta vän dig andra signaler? Ta reda på hur flexibel din hund är med vårt rörlighetstest.