För att hålla sina leder flexibla är det viktigt att din hund får tillräckligt med motion. Vi ger dig här fem bra tips för att underlätta.

TIPS 1: Hinderbana i trädgården

Ge din hund extra motion med en hemmagjord hinderbana. Med lite kreativitet kan du enkelt göra det själv. Ställ till exempel två tvättkorgar upp och ner och sätt in ett kvastskaft mellan dem så att din hund kan hoppa över.

Regelbunden aktivering på hinderbanan stärker din hunds muskler och håller lederna smidiga längre. Börja försiktigt och bygg långsamt upp styrkan för att förhindra skador. Ser du tecken på nedsatt rörlighet? Rådgör med din veterinär för anpassade träningsråd.

Tips 2: Sök

Vissa hundraser har mer fallenhet för nosaktiviteter än andra. Ändå kan varje hund lära sig att spåra och njuta av det. Och om godis är inblandade är det direkt en fest för din fyrbenta vän.

Börja enkelt genom att placera ett spår av godis på golvet. Lär din hund att börja spåra godisspåret så snart du ger kommandot “spår”. Efter ett tag kan du göra spåret ännu roligare genom att gömma godiset i små burkar

Tips 3: Lek kurragömma

Var är ägaren? Om du leker kurragömma med din hund, tränar du honom att svara på hans namn och spårljud. Få din hund att stanna med ett kommando (t.ex. “stanna”) och göm dig. Ropa sedan hans namn och belöna honom med en stor kram när han hittar dig. Det här spelet stärker bandet mellan dig och din fyrbenta vän. Du får inte bara din hund att träna mer, utan du utmanar honom också mentalt.

Tips 4: Pussel

Hundpussel eller tankespel sätter din fyrbente väns tankeförmåga i arbete. För att hålla spelet extra utmanande kan du växla med olika typer av pussel. Använd leksaker eller spel  där du gömmer lite godis och som din hund måste flytta olika saker för att komma åt. Detta kan varieras i oändlighet! Är du inte så fantasifull finns färdiga spel att köpa.

Skapa ditt eget tankespel:

Ta en cupcakesform och fyll den med bitar. Skär sedan dina tennisbollar på mitten, så att du får en sorts skålar. Lägg de halva tennisbollarna över godisbiten i bakformen. Variera med att ha några ställen där det inte ligger godis.

Tips 5. Lär hunden nya tricks

Hundar är väldigt smarta och älskar att lära sig nya saker. Du har de grundläggande tricksen som ‘ge tass’, ‘buga’ och ‘lägg dig ner’, men en av våra favoriter är ‘rulla runt’. Det här lilla tricket tar lite tid, tålamod och belöning, för det är inte så enkelt.

Prova själv:

  • Få din hund att lägga sig. Göm en godbit i handen och för handen nära din hunds nos.
  • Flytta långsamt handen från hundens nos till skuldror och sedan till bröstet. Din hund ska nu ligga på rygg.
  • Vrid godbiten i en båge från toppen av din hunds huvud mot marken. Om allt går bra kommer din hund omedelbart att rulla runt.

Stöd din hunds leder

Att hålla lederna flexibla är viktigt för varje fyrbent vän. Ta extra väl hand om din hund genom att ge honom Flexadin. Dessa välsmakande tuggtabletter med naturliga ingredienser av hög kvalitet stödjer din hunds leder så att den kan njuta av att röra sig.